Geschikt voor… de keuze van de Mas

Welkom!

Soms glimlach ik tussen de voegen van mijn oude stenen om de mensen die denken dat ze mij bezitten. Generaties van bewoners zag ik komen en gaan en terecht noemden ze zich voor korte of lange tijd eigenaar. Met de glimlach verwelkom ik mijn volgende bewoners, maar uiteindelijk ben ik al eeuwenlang mijn eigen bezit.

Van 1995 tot 2015 had ik bewoners die me hoofdzakelijk gebruikten als tweede verblijf. Wat keek ik uit naar de vakanties waarbij kinderen en kleinkinderen lachend door het huis renden.

Van 2015 tot heden huisvest ik een kunstenaarspaar dat mij volledig weet te benutten. Op het gelijkvloers loopt een tentoonstelling. Op de tweede verdieping wordt er vrolijk geleefd en is er een gastenverblijf in werking. Joie d’Art vind ik een leuke naam die de lading dekt. en ondertussen is er ook al een exporuimte voor het grotere werk. Met enige spijt moet ik vaststellen dat voor hen andere horizonten lonken. Maar goed, ik kijk al uit naar mijn volgende bewoners…

Iedereen is welkom om van dit huis een thuis te maken. Geen probleem indien je me enkel als tweede verblijf gebruikt. Wil je me als vaste woning dan is de eerste verdieping alleen al ruim genoeg. Opmerking: de prijs voor de gehele mas is vergelijkbaar met de gemiddelde prijs voor een huis met dezelfde oppervlakte als de eerste verdieping. Het gelijkvloers en de tweede verdieping krijg je er a.h.w. bij. Aardig meegenomen als je deze grote ruimtes weet te benutten.

Mag ik even dromen? In mijn jongste jaren was het gebruikelijk dat men bij het bouwen ook zocht naar de meest geschikte plaatsen. Is het in deze tijd vooral de praktische rationele motieven die doorwegen, vroeger werd ook rekening gehouden met positieve krachten die op sommige plaatsen elkaar kruisen. Mijn huidige bewoner weet er bewust of onbewust ook wat van. De vormgeving van zijn werken weten te ontroeren en menig bezoeker aan de tentoonstelling ‘Graal’ zag ik stil ontroerd worden. Wat ik zeker weet en de kunstenaar wel beseft, is dat mijn booggewelven daar ook voor iets tussen zitten.

Kunstenaars kunnen hier tegelijk wonen, werken, tentoonstellen en cursussen of stages geven. En tegelijk zelfs cursisten laten logeren.

En laatst, maar niet het minst ben ik uitermate geschikt als centrum voor spiritualiteit, meditatie, onthaasting… Natuurlijk ben ik geen domein van hectaren met zwembaden en de grootst mogelijke luxe. Maar achter me ligt het natuurgebied van de Cevennen en op kleine afstand kan je zwemmen en kanovaren in de rivier de Cèze.

Tot binnenkort, misschien ben ik wel UW bestemming?

Het 2de: verdiep met mogelijkheden

plan tweede verdiep
combles 1 (op plan)

Op het 2de verdiep is alles nog mogelijk volgens de eigen behoeften en met een mix van authenticiteit en eigen creativiteit kan dit prachtig worden.

Een wc en doucheruimte zijn functioneel.

Combles 1 is momenteel een ruime tentoonstellingsruimte voor mijn groter werk.

Op de mezzanine slapen er geregeld vrienden op bezoek.

De rest van de ruimte is in gebruik als opslagruimte en werkplaats.

eerste verdiep = instapklaar

balkonnetje (om te ontbijten en een babbel… favoriet plaatsje)

Op ‘home’ van deze blog vind je een ruim aantal foto’s om een idee te kunnen vormen van het leefverdiep.

zicht vanuit gastenkamer

plan gelijkvloers
het rood omkaderde kan dienen als gastenverblijf
het groen omkaderde is privé (voorbeeld van mogelijk gebruik)

Mag ik me even voorstellen?

functioneel haardvuur

Ik ben Le Mas de Clairac

En ik ben van respectabele leeftijd. Het is vreemd, maar als iemand mijn hartvuur ontsteekt komen mijn vroegste herinneringen weer vaag naar boven. In de booggewelven van de ‘caves’ en in de resten van mijn toren, met sporen van schietgaten zijn mijn stenen het oudst. Misschien zijn mijn fundamenten van middeleeuwse oorsprong: een vesting of abdij die door zijn hoge ligging de omgeving domineerde. Later (17de-18de ) eeuw bouwden ze in verschillende keren aan mij verder en zo werd ik wie ik nu ben.

tuintje met restanten van een oude toren

cave 5 op plan gelijkvloers
plan gelijkvloers
cave 3

Mijn huidige bewoners zijn kunstenaars en dat stemt me gelukkig. Mijn keldergewelven werden grondig leeggemaakt  en de ruimte van meer dan 200 m² werd tentoonstellingsruimte en werkplaats. De glas- en keramiekwerken komen uitzonderlijk tot hun recht onder mijn oude booggewelven.

entrée cave (zie plan gelijkvloers)
trap naar het gelijkvloers (naar terras)

Mas 30410 Clairac / Te koop

Wordt deze ‘mas’ jouw thuis?

mas: Zuid-Franse boerderij

Waar?

Clairac is een ‘hameau’ gelegen tussen Bessèges en Meyrannes, waar het deel van uitmaakt. Joie d’Art (de naam van ons gastenverblijf – 9.1 op booking.com) maakt deel uit van het oude Vieux Clairac. Achter het huis begint het natuurpark van de Cevennnen. Het huis is hoog gelegen en vanop het terras geniet je van een ongehinderd vergezicht op de bergen en de Cèzevallei. Onze gasten van Joie d’Art genieten van de stilte en de rust. Rue du vieux Clairac is doodlopend voor auto’s, maar niet voor fietsers en voetgangers. Je kan wel je auto voor de deur parkeren. En via de brede poort kan je gemakkelijk motorfietsen en andere tweewielers binnen plaatsen. (hameau = gehucht)

Het terras (van lente tot herfst de meest gebruikte leefruimte)

 

Hoofdingang

Bereikbaarheid

Bereikbaarheid

Twee in één: rustig gelegen & dichtbij handelszaken

Handelszaken:

Carrefour Bessèges: 4,8 km

Lidl Saint-Ambroix: 8 km

In Saint-Ambroix vind je verschillende grootwarenhuizen, een doe-het-zelf-zaak, tuincentra…

Steden: klik op ‘omgeving / alentours’ van deze blog

Wekelijkse markten in de omgeving:

Bessèges op donderdag

Saint-Ambroix op dinsdag

La Grande combe, Les Vans en Uzès op zaterdag

Barjac op vrijdag / 2x jaar grote antiekmarkt